termo-czepek

rewolucja w codziennej pielęgnacji włosów!


Dodaj komentarz

Olej babassu

Olej babassu (INCI: Orbignya Cohune Seed Oil) – olej pozyskiwany jest z tłoczenia nasion egzotycznej palmy Atalia, rosnącej głównie w Afryce i Brazylii. Olej aż w 70 % składa się z dobroczynnych kwasów tłuszczowych; łatwo się wchłania. W temperaturze pokojowej ma konsystencję miękkiego masła, a w kontakcie ze skórą łatwo się topi. Wykazuje działanie nawilżające, regeneracyjne oraz przeciwstarzeniowe, jest znakomicie tolerowany nawet przez wymagającą skórę. W kontakcie z wodą spienia się, dlatego często jest wykorzystywany jako komponent szamponów i mydeł. Może być z powodzeniem wykorzystywany samodzielnie. Kondycjonuje skórę głowy oraz  włosy, dbając o ich nawilżenie, ujarzmienie, dodając im blasku.

inventure


Dodaj komentarz

Pielęgnacja włosów o niskiej porowatości

Włosy o niskiej porowatości są względnie łatwe w pielęgnacji, są uznawane za „najzdrowszy” typ włosów – są gładkie i lśniące, a po myciu długo schną. Ich posiadaczki mogą jednak się skarżyć na problemy z ich koloryzacją (włosy o niskiej porowatości niechętnie przyjmują barwniki) oraz trudności ze stylizacją (włosy takie „wyślizgują” się z upięć i mają tendencję do tracenia objętości i świeżości pod wpływem środków do stylizacji).

Jak dbać o włosy o niskiej porowatości?

Takie włosy, że względu na kompletną i zwartą obudowę  z łusek włosowych, mogą źle reagować na zbyt dużą dawkę protein – w takim przypadku włosy staną się suche i matowe.  W codziennej pielęgnacji należy zwrócić uwagę na dostarczenie im aminokwasów oraz innych składników higroskopijnych (tzw. humekantów), które mają zdolność łączenia i zatrzymywania wody z otoczenia. Składniki te powinny mieć małe cząsteczki, aby mogły przebić się przez szczelny pancerz łusek (np. olej kokosowy).

Włosy niskoporowate łatwo przeciążyć środkami do stylizacji. Tak więc te należy je stosować z umiarem i regularnie oczyszczać z nich włosy.

inventure

 


Dodaj komentarz

Olej z awokado

Olej z awokado (INCI: Persea Gratissima (Avocado) Oil) zwany także „olejem 7 witamin”, którą to nazwę zawdzięcza witaminom, które zawiera (A, B, D, E, H, K,PP). Ponadto bogaty jest w dobroczynne kwasy tłuszczowe oraz proteiny.  Popularny składnik kosmetyków do skóry i włosów suchych, zniszczonych. Olej łatwo przenika do głębszych warstw skóry odżywiając ją, nawilżając i poprawiając naturalny płaszcz lipidowy – dzięki tej właściwości włosy stają się bardziej lśniące, miękkie i mniej podatne na uszkodzenia.

Olejek zalecany jest do pielęgnacji skóry problematycznej, ze skłonnością do łuszczycy czy egzemy, jest więc wskazany w zabiegach pielęgnacyjnych skóry skalpu o podobnej charakterystyce.

Podobnie jak wiele olejków naturalnych można go stosować jako komponent kosmetyków przygotowywanych w domu lub samodzielnie – w przypadku nierafinowanego oleju z awokado, ze względu na jego gęstą konsystencję, można go wymieszać z innymi olejkami, np. ze słodkich migdałów, w celu uzyskania pożądanej gęstości.

inventure


Dodaj komentarz

Porowatość włosów

Przeważnie kosmetyki są dedykowane włosom  zniszczonym lub farbowanym, lub przetłuszczającym się, lub ze skłonnością do łupieżu itd. W ten sposób pomijany jest  czynnik niezwykle istotny w pielęgnacji włosów – ich porowatość.

Włókno włosa pokryte jest łuskami, które zazwyczaj, w przypadku zdrowych włosów, szczelnie do siebie przylegają, dzięki czemu włosy są gładkie, dobrze nawilżone i lśniące (są to włosy o niskiej porowatości). Wyjątkiem od tej zasady są np. włosy zdrowe, acz naturalnie kręcone, które charakteryzują się wysoką porowatością (i tym samym charakterystyczną suchością).

Włosy mogą jednak stać się wysoko porowate na skutek uszkodzeń lub nieprawidłowej pielęgnacji. Porowatość może też być różna na poszczególnych odcinkach włosa; z reguły, w przypadku włosów długich, im bliżej końcówek tym włosy są bardziej porowate.

W pielęgnacji włosów powinniśmy dążyć do zmniejszenia porowatości włosów poprzez nawilżanie włókna włosa, uzupełnianie ubytków w łuskach  oraz ich domknięcie.

Właściwe określenie porowatości włosów ma kluczowe znaczenie w staraniach o ich zdrowy i piękny wygląd. Włosy o różnym stopniu porowatości mogą skrajnie różnie zareagować nawet na najczystsze olejki i najlepsze kosmetyki. Właściwy dobór składników odżywczych jest gwarancją sukcesu!

inventure


Dodaj komentarz

Imbir

Imbir (INCI: Zingiber Officinale (Ginger) Root Extract) – popularna roślina lecznicza, znana przede wszystkim ze swoich właściwości rozgrzewających i odkażających. W pielęgnacji włosów wykorzystywana często do kondycjonowania włosów osłabionych, z tendencją do wypadania i łupieżu. Imbir bowiem zawiera nie tylko bogactwo istotnych dla włosów mikroelementów (m.in. witaminy z grupy B, cynk, fosfor), ale i  poprawia mikrokrążenie przez co ma pozytywny wpływ na rewitalizację mieszków włosowych. Włosy po jego zastosowaniu są  nie tylko lepiej odżywione, ale też rosną szybciej, a ich wypadanie ulega ograniczeniu. Ze względu na właściwości przeciwzapalne zalecany jest do skóry problematycznej, w tym ze skłonnością do łupieżu.

inventure