termo-czepek

rewolucja w codziennej pielęgnacji włosów!

Olejek jojoba

Dodaj komentarz

Olejek jojoba (INCI: Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil) jest częstym składnikiem kosmetyków regeneracyjnych do włosów. Jego unikalny charakter wynika z rzadkich właściwości – z chemicznego punktu widzenia olejek jojoba jest płynnym woskiem, a swoim składem zbliżony jest do ludzkiego sebum. Z tego też względu  rekomendowany jest do skóry wrażliwej, atopowej, skłonnej do egzem i trądziku – do cery z jakimikolwiek zaburzeniami produkcji łoju. Dzięki dużej zgodności z ludzkim sebum z łatwością przenika przez skórę, odżywiając ją, wzmacniając i poprawiając nawilżenie.  Ma to ogromne znaczenie w pielęgnacji problematycznej skóry głowy, skłonnej do przetłuszczania lub łupieżu.

Ponadto olejek jojoba zbawiennie działa na same włosy; łatwo wnika w głąb włókna włosa odżywiając go, nawilżając i nadając blask. Z racji łatwej przyswajalności jest uniwersalnym komponentem kosmetyków, ale też idealnie nadaje się do samodzielnego stosowania np. w formie kompresu regeneracyjnego na włosy (w wilgotne włosy należy wmasować do 3 łyżek lekko podgrzanego w saunie wodnej olejku, a następnie pozostawić na głowie przez 15-30 min).

 

inventure

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s