termo-czepek

rewolucja w codziennej pielęgnacji włosów!


Dodaj komentarz

Szałwia

Szałwia (INCI: Salvia Officinalis extract) – zioło o wszechstronnym i dobroczynnym działaniu na organizm człowieka. Jest źródłem witamin z grupy B, A i C, minerałów, tj. wapń, magnez, potas, sód, cynk i żelazo oraz olejków lotnych i fitozwiązków. Wykazuje działanie antyseptyczne, przeciwzapalne i ściągające; doskonale nadaje się do przemywania trudno gojących się ran i owrzodzeń.  Jest częstym składnikiem kosmetyków do włosów o działaniu przeciwłupieżowym i wzmacniającym (ogranicza wypadanie włosów). W warunkach domowych zioło to rekomenduje się do przyrządzania wzmacniających płukanek do włosów (uwaga: naturalny napar delikatnie przyciemnia włosy).

inventure


Dodaj komentarz

Czarna rzepa

Czarna rzepa / czarna rzodkiew (INCI: Raphanus Sativus (Radish) Root Extract) to znakomite remedium dla osłabionych i wypadających włosów. Swoje właściwości zawdzięcza bogactwie składników mineralnych (potasu, żelaza, magnezu, cynku, wapnia oraz związków siarki ) i witamin: B, C i A. Wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Pomaga wyregulować pracę gruczołów łojowych. Jest często wykorzystywany w produkcji szamponów, masek, odżywek oraz wcierek do włosów osłabionych, z tendencją do wypadania i łupieżu. Jako wcierkę z powodzeniem można stosować sok ze świeżo wyciśniętej czarnej rzepy, przy czym warto pamiętać, że jest ma on intensywny i specyficzny zapach. 
 
inventure
 


Dodaj komentarz

Rumianek

Rumianek ( lac. Marticaria chamomilla) – jedno z najbardziej rozpowszechnionych, a zarazem wszechstronnych ziół o sprawdzonym działaniu leczniczym i kosmetycznym. Delikatny, a zarazem skuteczny, jest częstym komponentem kosmetyków zaadresowanych do pielęgnacji skóry wrażliwej, podrażnionej, a także niemowlęcej. Wyciąg z rumianku może być z powodzeniem wykorzystywany do przemywania ran i owrzodzeń ze względu na działanie antyseptyczne. Ponadto ma właściwości przeciwzapalne, rozjaśniające, ściągające. W pielęgnacji włosów jest składnikiem kosmetyków o działaniu rozjaśniającym, wzmacniającym i regulującym wydzielanie sebum (rekomendowany do włosów z tendencją do przetłuszczania). Oprócz standardowej gamy kosmetyków wykorzystywany jest w produkcji płukanek do włosów, które z powodzeniem można przyrządzić samodzielnie w domu.

inventure


Dodaj komentarz

Żeń-szeń

Ekstrakt z żeń-szenia (INCI: Panax Ginseng Extract) – uniwersalny i wszechstronny środek leczniczy, o bogatej tradycji i ciekawej historii. Właściwości kosmetyczne zawdzięcza bogactwu składników aktywnych, tj. ginsenozydy, glikozydy, makro-  i mikroelementy, witaminy oraz aminokwasy. W kosmetyce ciała wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwstarzeniowe czy regeneracyjne. W pielęgnacji włosów jest ceniony za stymulację wzrostu  i wspomaganie regeneracji uszkodzonych włosów. Jest wykorzystywany w całej gamie kosmetyków; szamponach, odżywkach, maskach i wcierkach dedykowanych zwłaszcza dla osób borykających się z nadmiernym wypadaniem włosów.

inventure


Dodaj komentarz

Olej babassu

Olej babassu (INCI: Orbignya Cohune Seed Oil) – olej pozyskiwany jest z tłoczenia nasion egzotycznej palmy Atalia, rosnącej głównie w Afryce i Brazylii. Olej aż w 70 % składa się z dobroczynnych kwasów tłuszczowych; łatwo się wchłania. W temperaturze pokojowej ma konsystencję miękkiego masła, a w kontakcie ze skórą łatwo się topi. Wykazuje działanie nawilżające, regeneracyjne oraz przeciwstarzeniowe, jest znakomicie tolerowany nawet przez wymagającą skórę. W kontakcie z wodą spienia się, dlatego często jest wykorzystywany jako komponent szamponów i mydeł. Może być z powodzeniem wykorzystywany samodzielnie. Kondycjonuje skórę głowy oraz  włosy, dbając o ich nawilżenie, ujarzmienie, dodając im blasku.

inventure


Dodaj komentarz

Olej z awokado

Olej z awokado (INCI: Persea Gratissima (Avocado) Oil) zwany także „olejem 7 witamin”, którą to nazwę zawdzięcza witaminom, które zawiera (A, B, D, E, H, K,PP). Ponadto bogaty jest w dobroczynne kwasy tłuszczowe oraz proteiny.  Popularny składnik kosmetyków do skóry i włosów suchych, zniszczonych. Olej łatwo przenika do głębszych warstw skóry odżywiając ją, nawilżając i poprawiając naturalny płaszcz lipidowy – dzięki tej właściwości włosy stają się bardziej lśniące, miękkie i mniej podatne na uszkodzenia.

Olejek zalecany jest do pielęgnacji skóry problematycznej, ze skłonnością do łuszczycy czy egzemy, jest więc wskazany w zabiegach pielęgnacyjnych skóry skalpu o podobnej charakterystyce.

Podobnie jak wiele olejków naturalnych można go stosować jako komponent kosmetyków przygotowywanych w domu lub samodzielnie – w przypadku nierafinowanego oleju z awokado, ze względu na jego gęstą konsystencję, można go wymieszać z innymi olejkami, np. ze słodkich migdałów, w celu uzyskania pożądanej gęstości.

inventure


Dodaj komentarz

Imbir

Imbir (INCI: Zingiber Officinale (Ginger) Root Extract) – popularna roślina lecznicza, znana przede wszystkim ze swoich właściwości rozgrzewających i odkażających. W pielęgnacji włosów wykorzystywana często do kondycjonowania włosów osłabionych, z tendencją do wypadania i łupieżu. Imbir bowiem zawiera nie tylko bogactwo istotnych dla włosów mikroelementów (m.in. witaminy z grupy B, cynk, fosfor), ale i  poprawia mikrokrążenie przez co ma pozytywny wpływ na rewitalizację mieszków włosowych. Włosy po jego zastosowaniu są  nie tylko lepiej odżywione, ale też rosną szybciej, a ich wypadanie ulega ograniczeniu. Ze względu na właściwości przeciwzapalne zalecany jest do skóry problematycznej, w tym ze skłonnością do łupieżu.

inventure