termo-czepek

rewolucja w codziennej pielęgnacji włosów!


Dodaj komentarz

Olej sezamowy

Olej sezamowy ( INCI: Sesamum Indicum seed oil ) – swoje unikalne właściwości odżywcze i pielęgnacyjne zawdzięcza relatywnie dużej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 (ok 40%), sezaminy oraz sezamolu. Wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, zwiększa barierę ochronną skóry oraz jej elastyczność. Jest szeroko rozpowszechniony jako olejek bazowy w preparatach ajurwedyjskich do pielęgnacji włosów. Wynika to z jego cennych właściwości odżywczych; olejek odżywia mieszki włosowe, wzmacniając włosy i przeciwdziałając ich wypadaniu. Włosy po jego zastosowaniu będą również doskonale nawilżone i błyszczące.

Jest częstym komponentem kosmetyków do włosów o charakterze odżywczym, regeneracyjnym, przeciwdziałającym wypadaniu i przesuszeniu włosów. Doskonale nadaje się także do samodzielnego stosowania. Należy tylko uważać, by nie nakładać go na skórę ze zmianami wywoływanymi stanami zapalnymi lub uszkodzoną w wyniku poparzeń słonecznych – wykazuje właściwości rozgrzewające (z tego też względu często jest wykorzystany do masażu).

 inventure


Dodaj komentarz

Olejek jojoba

Olejek jojoba (INCI: Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil) jest częstym składnikiem kosmetyków regeneracyjnych do włosów. Jego unikalny charakter wynika z rzadkich właściwości – z chemicznego punktu widzenia olejek jojoba jest płynnym woskiem, a swoim składem zbliżony jest do ludzkiego sebum. Z tego też względu  rekomendowany jest do skóry wrażliwej, atopowej, skłonnej do egzem i trądziku – do cery z jakimikolwiek zaburzeniami produkcji łoju. Dzięki dużej zgodności z ludzkim sebum z łatwością przenika przez skórę, odżywiając ją, wzmacniając i poprawiając nawilżenie.  Ma to ogromne znaczenie w pielęgnacji problematycznej skóry głowy, skłonnej do przetłuszczania lub łupieżu.

Ponadto olejek jojoba zbawiennie działa na same włosy; łatwo wnika w głąb włókna włosa odżywiając go, nawilżając i nadając blask. Z racji łatwej przyswajalności jest uniwersalnym komponentem kosmetyków, ale też idealnie nadaje się do samodzielnego stosowania np. w formie kompresu regeneracyjnego na włosy (w wilgotne włosy należy wmasować do 3 łyżek lekko podgrzanego w saunie wodnej olejku, a następnie pozostawić na głowie przez 15-30 min).

 

inventure


1 komentarz

Olej arganowy

Olej arganowyArgania Spinosa (Argan) Nut Oil )  robi prawdziwą furorę wśród preparatów pielęgnacyjnych do włosów. Jest częstym składnikiem wszystkich typów kosmetyków (odżywki, maski, serum, szampony), rekomendowany jest też do samodzielnego stosowania.

Swoje właściwości regeneracyjne zawdzięcza dużej ilości NNKT  (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe); głównie omega-6 i omega-9, które ułatwiają przenikanie składników odżywczych wgłąb włosa oraz odpowiadają za ich nawilżenie.

Ponadto olej arganowy zawiera dużo witaminy E, zwanej witaminą młodości, która chroni włosy i skórę przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych. Może być z powodzeniem stosowany do odżywienia skóry głowy, nawet tej problematycznej. Dzięki swoim właściwościom ogranicza wypadanie włosów.

inventure


Dodaj komentarz

Granat

Olej z pestek granatu (Punica Granatum Seed Oil) jest coraz bardziej popularnym składnikiem kosmetyków o działaniu przeciwstarzeniowym, regeneracyjnym, przeciwzapalnym. Dzieje się tak za sprawą unikalnego składnika tego oleju, którym jest kwas punikowy (kwas omega-5), występujący jedynie w oleju z pestek granatu! Kwas omega-5 intensywnie wspomaga regenerację naskórka i pomaga zachować skórze zdrowy wygląd i strukturę.

Ponadto olej z pestek granatu jest bogaty w witaminy C i E oraz betakaroten i polifenole. Składniki aktywne  pomagają też eliminować wolne rodniki (olej ma właściwości antyrakowe).

Olej z pestek granatu jako komponent kosmetyków do włosów dba o dobrą kondycję skóry głowy oraz kondycjonuje włosy, poprawiając ich wygląd.

 

inventure

 

 


Dodaj komentarz

Aloes

Aloes to roślina doceniania i czczona w wielu kulturach; jej lecznice właściwości od lat były wykorzystywane przez mieszkańców suchych obszarów Afryki, Azji i Ameryki Południowej.

Współcześnie sok z aloesu jest częstym komponentem kosmetyków (Aloe Barbadensis Leaf Juice) ze względu na zawartość polisacharydów (odpowiedzialnych za silnie nawilżające właściwości), glikoprotein (działają stymulująco na system immunologiczny skóry), bogactwo aminokwasów, minerałów i witamin.

Sok z aloesu wykazuje działanie:

– wzmacniające – odżywia cebulki włosowe, zapobiegając ich osłabieniu i wypadaniu włosów,

– bakteriobójcze,

– łagodzące,

– wzmacniające,

– zalecany jest do problematycznej skóry głowy; podrażnionej, wrażliwej, z tendencją do egzemy i łupieżu.

 

inventure


Dodaj komentarz

Pokrzywa zwyczajna

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica ) . W kosmetykach tj. jak szampony, odżywki, maski czy wcierki występuje w postaci wyciągu z pokrzywy ( Urtica Dioica / Nettle Extract ). Jest to roślina o szerokim zastosowaniu w ziołolecznictwie. W kosmetyce włosów  nieoceniona ze względu na bogactwo soli mineralnych, zawartości witamin C, B2 i K  oraz  dobroczynnych kwasów (krzemowy, octowy, glikolowy).

Zastosowania w pielęgnacji włosów i skóry głowy:

  •  wzmacniania włosy,
  • dodaje witalności,
  • odżywia i wzmacnia cebulki włosowe,
  •  zapobiega / ogranicza wypadanie włosów,
  •  reguluje pracę gruczołów łojowych (przydatna w pielęgnacji włosów przetłuszczających się),
  •  działa przeciwzapalnie.